%0 Journal Article %T اثرات همه‌گیری کووید–19 بر محیط ‌زیست، منابع‌طبیعی و کشاورزی %J ترویج و توسعه آبخیزداری %I انجمن آبخیزداری ایران %Z 2645-4777 %A پورالخاص نوکنده‌یی, محمد %A امان‌جهانی, ویدا %A مصطفی‌زاده, رئوف %A حزباوی, زینب %D 2021 %\ 03/21/2021 %V 9 %N 32 %P 67-77 %! اثرات همه‌گیری کووید–19 بر محیط ‌زیست، منابع‌طبیعی و کشاورزی %K اثرات اکولوژیکی %K ارتباط حیوان-انسان-محیط زیست %K بحران جهانی %K تخریب اکوسیستم %K کرونا %R %X طی ماه‌های گذشته، همه‌گیری ناشی از بیماری ویروسی کووید-19 اثرات قابل‌توجهی را در حوزه‌های محیط زیست، منابع طبیعی، اقتصاد و امنیت غذایی گذاشته است و نیاز به ارزیابی جامع را می‌طلبد. در همین راستا، مطالعه حاضر از طریق مرور مطالعات انجام شده از زمان شیوع کووید-19 تاکنون، اثرات بیماری کووید-19 بر ابعاد مختلف محیط زیست، منابع طبیعی و کشاورزی را مورد بررسی قرار داده است. نتایج حاکی از آن است که تا به امروز عفونت ناشی از این بیماری میلیون‌ها نفر را مبتلا کرده و جان هزاران نفر را گرفته است. بیش از 80 کشور مرزهای عبور و مرور خود را بسته، مردم خود را مجبور به قرنطینه خانگی کرده و تجارت‌ها و مدارس حدود 5/1 میلیارد کودک تعطیل شده است. افزایش عفونت‌ها و مرگ و میرهای انسانی، مصرف آب، برق، گاز، مواد غذایی، بهداشتی و دارویی، میلیاردها دلار ضرر اقتصادی و چالش‌های مربوط به دفع زباله‌های خانگی و پزشکی، کاهش دیپلماسی محیط زیست، کاهش دقت پیش‌بینی هوا و مواجهه با عفونت حیات وحش از پیامدهای منفی بیماری ویروسی کووید-19 ذکر شده است. هر چند اثرات مثبتی مانند کاهش فشار وارده بر منابع طبیعی، کاهش آلودگی هوا و تغییر اقلیم و درک عمیق‌تر از ذخایر اکوسیستم‌ها و محیط زیست نیز مشاهده شد. علی‌رغم وجود پروتکل‌های بهداشتی و محیط زیستی محدود، نیاز است که تدوین دستورالعمل‌های جامع‌تر در زمینه محیط زیست و اکولوژی نیز در دستور کار سازمان‌های متولی این امر صورت گیرد تا بتوان در مقابل این بیماری با تاب‌آوری بیش‌تر عمل نمود. %U https://www.wmji.ir/article_254373_34da87a7a661ac3a896b6fa911b1b355.pdf