نویسنده
دانشیار موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی- کرج.
چکیده
بخشهای خوراکی برخی از محصولهای کشاورزی درون خاک قرار دارند که هنگام برداشت آنها، مقداری خاک جابجا میشود. خاک همراه محصول، علاوه بر خسارت برجا نظیر کاهش حاصلخیزی و کیفیت خاک، در مراحل مختلف تا زمان مصرف، از جمله هنگام تحویل به کارخانهها و کارگاههای فرآوری محصول، پیامدهای بهداشتی، زیستمحیطی و اقتصادی قابل توجهی دارد. در علم حفاظت خاک، به این پدیده، فرسایش ناشی از برداشت اطلاق میشود چرا که خاک از محل اصلی خود خارج شده و دیگر به آنجا بر نمیگردد. از میان فرآیندهای مختلف فرسایش خاک تهدیدکنندهی کشاورزی پایدار، از فرسایش خاک در اثر برداشت ریشه، غده و پیاز محصولهای کشاورزی، اطلاعات زیادی وجود ندارد. از آنجایی که این موضوع مهم مغفول، نقطه مشترک بسیاری از تخصصهای کشاورزی اعم از حفاظت خاک و آب، و آبخیزداری، و مسایل پس از برداشت است، این مقاله به اهمیت و عوامل تعیینکننده در ایجاد و کاهش این پدیده میپردازد.
کلیدواژهها